RAFAELLO ZUZY
Biszkopt:
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
10 łyżek oleju
Masa z kokosu:
0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
20 dag kokosu (wiórek)
3 bułki zwykłe
2,5 szklanki mleka
1 margaryna
Posypka:
1 łyżka cukru
1 łyżka masła/margaryny
5 dag kokosu (wiórek)
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę(czyli tak, żeby piana została w misce jak miska zostanie obrócona do góry nogami). Miksując dodać żółtka, mąkę z proszkiem, na końcu olej.
Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Koniecznie przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić czy ciasto nie jest surowe w środku.
Masa kokosowa:
1,5 szklanki mleka, kokos i cukier wymieszać i zagotować, a następnie ostudzić.
Wydrążone środki bułek zalać pozostałym mlekiem i zmiksować.Ostudzić. Dodać do masy kokosowej i wymieszać. Masło utrzeć z łyżką cukru i dodać resztę masy kokosowej. Dokładnie wymieszać.
Biszkopt przekroić na dwie warstwy, przełożyć masą kokosową i na wierzchu oraz po bokach obłożyć tą samą masą.
Posypka:
Kokos, masło i cukier usmażyć na patelni na złoto. Ostudzić i posypać ciasto.
Przepis został zrobiony wg przepisu znajomej znajomej imieniem Zuzanna
pieknie wyglada, jestem ciekawa jak sie prezentuje w przekroju
OdpowiedzUsuńDziś już nie było czasu, ale postaram się dodać jeszcze jakieś zdjęcia
OdpowiedzUsuńcudnie wygląda...;)
OdpowiedzUsuńpysznie kokosowe.
OdpowiedzUsuńmmm wielkie i takie śnieżne. pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta typu rafaello
OdpowiedzUsuńjuz mi slinka cieknie, bo tak smakowicie wyglada to ciasto:)
OdpowiedzUsuńfajnie sie prezentuje
OdpowiedzUsuńte bułki mnie zaintrygowały...
OdpowiedzUsuńMiało być więcej zdjęć, a tu się okazało, że jak wróciłam do domu to z ciasta został mały kawałek i już niewiele miałam pola do popisu jeśli idzie o fotografie:) Posmakowało moim współlokatorom:)
OdpowiedzUsuń