Dziś w menu boczniak a la kotlet, czyli zwykły smażony boczniak trochę inaczej (czyt. w panierce). Szybkie, łatwe, nie zabija smaku boczniaka. Można przyprawić na różne sposoby (jak kto lubi). U mnie wersja podstawowa i chyba moja ulubiona.
BOCZNIAK W PANIERCE
boczniaki
1-2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz
śmietana
Boczniaki umyć, osuszyć. Ogonek i zgrubienie przy nim rozbić delikatnie. Każdego boczniaka porządnie posolić, lekko popieprzyć (oczywiście zamiast męczyć się z każdym grzybkiem można doprawić jajko), obtoczyć w jajku i bułce a następnie smażyć na złoto. Podawać ze śmietaną.
Niektórzy lubią maggi i powiem że tu tez pasuje :)
ale mam ochotę na takiego grzybka
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi, że nie tak dawno Tato coś wspominał o takich boczniakach...to chyba pora żeby je usmażyć ;)
OdpowiedzUsuń