czwartek, 3 stycznia 2013

Ziołowe knedle

Mój pierwszy raz z knedlami :) Jakoś tak wyszło. Trochę takie koślawe są, ale za to smaczne. Zioła dodały im tyle smaku, że wiele więcej im nie trzeba. Myślę, że z jakimś sosem pieczeniowym, albo duszonymi pieczarkami były by idealne.

KNEDLE ZIOŁOWE

Przepis pochodzi z: "Moje Gotowanie Extra poleca: Dania za Grosik" 7/2010 lipiec 2010

500 g ugotowanych ziemniaków
250 g mąki
jajko
5 łyżek świeżych ziół (u mnie oregano, szałwia, natka i koperek)
starta gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Ziemniaki zmielić, wymieszać z mąką, jajkiem i pół łyżeczki soli. Zagnieść ciasto i odstawić na 20 minut. Dodać zioła, mocno doprawić gałką i jeszcze raz zagnieść. Formować kulki i wrzucać je na wrzątek. Gotować po 2 minuty od wypłynięcia.

1 komentarz:

  1. Zaskakujące... Zawsze robiłam tylko z owocami. Musza byc świetne!

    OdpowiedzUsuń