Mój pierwszy raz z knedlami :) Jakoś tak wyszło. Trochę takie koślawe są, ale za to smaczne. Zioła dodały im tyle smaku, że wiele więcej im nie trzeba. Myślę, że z jakimś sosem pieczeniowym, albo duszonymi pieczarkami były by idealne.
KNEDLE ZIOŁOWE
Przepis pochodzi z: "Moje Gotowanie Extra poleca: Dania za Grosik" 7/2010 lipiec 2010
500 g ugotowanych ziemniaków
250 g mąki
jajko
5 łyżek świeżych ziół (u mnie oregano, szałwia, natka i koperek)
starta gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Ziemniaki zmielić, wymieszać z mąką, jajkiem i pół łyżeczki soli. Zagnieść ciasto i odstawić na 20 minut. Dodać zioła, mocno doprawić gałką i jeszcze raz zagnieść. Formować kulki i wrzucać je na wrzątek. Gotować po 2 minuty od wypłynięcia.
Zaskakujące... Zawsze robiłam tylko z owocami. Musza byc świetne!
OdpowiedzUsuń