ZUPA ZIEMNIACZANA Z GRZYBAMI
Przepis pochodzi stąd: http://eksperymentalnie.blogspot.com/2009/01/intymne-wspomnienia.html
4 ziemniaki
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvgujyCsGKPRPRV0-CZpo5RkzIuHzz_Mc9cRxCGS2OC2kpqndVRZhU1u7igIdg4ks6TydCGv9D5easaytOn_nioXN06LL-etxnqZU1A3QtBtT30fIigJUXJOnB-khCp002CgRTjWH4ybE/s320/IMAG1669.jpg)
1 pietruszka
1 marchewka
1 mały seler
3 ząbki czosnku
1 cebula
natka pietruszki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól
majeranek
lubczyk
ziele angielskie
listek laurowy
sos sojowy
Warzywa i grzyby oczyścić i obrać. Warzywa pokroić w małe kawałki i wrzucić do garnka. Zalać 1 litrem wody, wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Grzyby pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody. Jeśli ktoś lubi baaardzo intensywny smak grzybów, można zwiększyć ich ilość, lub oszukując, dodać do zupy kostkę grzybową. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i lekko zrumienić. Wlać kilka łyżek zupy intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki. Ugotowane warzywa zmiksować (można zostawić część warzyw w całości). Dodać grzyby razem z wodą z ich gotowania. Doprawić majerankiem, lubczykiem i sosem sojowym. Przed podaniem posypać natką pietruszki (czego ja nie zrobiłam).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz