Przepis pochodzi z "Ulubione dania z kapusty" A. Muchowicz, Biblioteczka Poradnika Domowego
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj6iVw9wMAHX5ecZof2y5dbUvG-dNXcg7RjmnFoUPlLDsJRjMvDHC7GOVfjFAV_njzAdVjYevtpHcOOrmenuGA9RRjXD_-B8kA3po5-Wcs8WIHGMJSzNRbOoeWzV7ljooCMnFUQWRRwgk0/s320/IMAG1635a.jpg)
szklanka warzywnego bulionu
1 kg prawdziwków
cebula
jajko
bułka tarta
2 łyżki oliwy
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka mleka
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3aHYssBxcTJ2YZR9_r-ZdHITvmZJkTSFc6-o5EHleq2bHalsBiLvP0j2doDeprY6fush62niB4IY43YihVRdsc3Yne_GWZ7bYmWEIPS0MDJF6h3-qAQIDAarcAIzyuuqR18alWgZ2fAg/s320/IMAG1654.jpg)
Prawdziwki umyć, osuszyć i posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem i dusić około 15 minut, aż większość płynu odparuje i pozostanie jedynie bardzo gęsty sos. Wystudzić, a następnie dodać jajko, bułkę tartą i wymieszać. Musi powstać dość gęsta masa, która nie będzie spływać z łyżki, ale jednocześnie będzie plastyczna. Na każdym liściu ułożyć łyżkę nadzienia i zawinąć.
Na dnie rondla ułożyć kilka liści kapusty i następnie gołąbki. Zalać bulionem i dusić na małym ogniu około 1 godzinę.
W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę i lekko zrumienić. Mieszając wlać mleko i gotować 4 minuty, doprawić i wlać do gołąbków. Można zapiec posypane startym serem.
Oj tylko skąd ja teraz kilogram prawdziwków wezmę? Ale na pewno przepyszne :)
OdpowiedzUsuńJa swoje wygrzebałam-trochę z zamrażarki, trochę ususzonych i się uzbierało. Ale z kilograma wychodzi baardzo solidna porcja więc jeśli nie jest to obiad dla wielkiej rodziny to nie musi być ich aż tyle i starczy dla każdego na spróbowanie :)
Usuń