wtorek, 29 stycznia 2013

Gołąbki z prawdziwkami

GOŁĄBKI Z PRAWDZIWKAMI

Przepis pochodzi z "Ulubione dania z kapusty" A. Muchowicz, Biblioteczka Poradnika Domowego

główka włoskiej kapusty
szklanka warzywnego bulionu
1 kg prawdziwków
cebula
jajko
bułka tarta
2 łyżki oliwy
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka mleka
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wyciąć głąb. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 10 minut, zdejmując po kolei zewnętrzne, miękkie liście.

Prawdziwki umyć, osuszyć i posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem i dusić około 15 minut, aż większość płynu odparuje i pozostanie jedynie bardzo gęsty sos. Wystudzić, a następnie dodać jajko, bułkę tartą i wymieszać. Musi powstać dość gęsta masa, która nie będzie spływać z łyżki, ale jednocześnie będzie plastyczna. Na każdym liściu ułożyć łyżkę nadzienia i zawinąć.

Na dnie rondla ułożyć kilka liści kapusty i następnie gołąbki. Zalać bulionem i dusić na małym ogniu około 1 godzinę.

W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę i lekko zrumienić. Mieszając wlać mleko i gotować 4 minuty, doprawić i wlać do gołąbków. Można zapiec posypane startym serem.




2 komentarze:

  1. Oj tylko skąd ja teraz kilogram prawdziwków wezmę? Ale na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swoje wygrzebałam-trochę z zamrażarki, trochę ususzonych i się uzbierało. Ale z kilograma wychodzi baardzo solidna porcja więc jeśli nie jest to obiad dla wielkiej rodziny to nie musi być ich aż tyle i starczy dla każdego na spróbowanie :)

      Usuń