GOŁĄBKI Z PIECZARKAMI
Przepis pochodzi z: http://smaker.pl/przepisy/obiady/golabki-pieczarkowe,47350
(lekko poprawiłam proporcje składników)
700 g pieczarek
600 g ugotowanego ryżu (około 200g suchego)
masło
sól, pieprz
czarnuszka (warto zmielić)
liście kapusty (u mnie włoska)
2 łyżki śmietany 12%
0,5 szklanki natki
lubczyk lub maggi do smaku
ewentualnie pół kostki grzybowej
ewentualnie kilka łyżek bułki tartej
Pieczarki drobno posiekać i przesmażyć na maśle. Kilka łyżek odłożyć na bok. Resztę doprawić solą, pieprzem i czarnuszką.Kiedy na patelni zostanie już niewiele płynu, dodać ryż i podsmażyć jeszcze chwilę. Nadzienie przestudzić i w razie potrzeby dla "zlepienia" dodać odrobinę bułki tartej.
W osolonej wodzie obgotować do miękkości liście kapusty i ściąć najgrubszy nerw tak, żeby powstała dość cienka warstwa nadająca się do zawijania. W liście zawijać farsz. Ilość farszu zależy od rozmiaru liścia.
Do garnka wrzucić odłożone wcześniej pieczarki i wlać pół szklanki wody. Można dodać pół kostki grzybowej dla wzbogacenia smaku. Doprawić solą, pieprzem, natką i lubczykiem (lub maggi). Kiedy pieczarki się zagotują, dodać śmietanę (najpierw zahartowaną).
Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty, na niej gołąbki, zalać sosem i gotować kilkanaście minut.
Przy takich proporcjach pieczarek jest zdecydowanie mniej niż ryżu (ale smakowo proporcje są ok) -jeśli miałyby dominować, to proponuję użyć około 1 kg pieczarek.
super :) jadłam kiedyś z pieczarkami, bardzo dobre są :)
OdpowiedzUsuńZapachniało domem...
OdpowiedzUsuń