Dzisiejszy dziś zaczął się tak ponuro i deszczowo, że śniadanie musiało być kolorowe.
Omlety, frittaty i tortille to świetne rozwiązanie na resztki różnych składników z naszej lodówki. Podsmażamy składniki, zalewamy jajkami i już. I w dodatku pasuje na każdą porę dnia. Rano czy wieczorem jemy samego omleta, po południu dokładamy z boku talerza sałatkę i już mamy obiad.
Fascynujący jest całe to nazewnictwo
(trochę pogrzebałam i już wiem co jest czym). Każdy kraj ma swoją wariację na temat "placka" z jajek z dodatkami:
Omlety (pochodzenie: Francja)- mogą być słodkie lub wytrawne. Ubite jajka z odrobiną mąki i innych składników smaży się na patelni. Ewentualne nadzienie układa się na środku omletu i składa się go na pół lub zwija z rulonik. Podaje się w całości (1 omlet=1 osoba)
Frittata (pochodzenie: Włochy)- wytrawne danie w którym składniki warzywne i mięsne zalewa się masą jajeczną a następnie smaży się na niewielkim ogniu i często na koniec zapieka. Frittatę podaje się w porcjach (krojoną w trójkąty jak pizzę)
Tortilla (pochodzenie: Hiszpania)- nie mylić z meksykańską cienką tortillą. Podobnie jak frittata są to warzywa i mięso zalane masa jajeczną, ale zawsze w składzie pojawiają się ugotowane ziemniaki. Wręcz tortille stanowią już jajka z ziemniakami. Podobnie jak frittatę, podajemy ją pokrojoną na kawałki.
Quiche (pochodzenie: Francja)- umieszczam w tym zestawieniu choć tak na prawdę bliżej mu do tarty. Okrągłe naczynie do zapiekania wykładamy cienką warstwą ciasta, wypełniamy różnymi składnikami, zalewamy masą jajeczną i zapiekamy (taka frittata ale w cieście).
KOLOROWA FRITTATA
Źródło: http://www.channel4.com/4food/recipes/special-diet/low-fat/breakfast-frittata-recipe
75 g drobnego makaronu
2 łyżeczki oliwy
1 mała cebula
1 czerwona papryka
4 duże jajka
4 łyżki mleka
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
Patelnia, którą można włożyć do piekarnika.
Piekarnik ustawić na funkcję grillowania (lub na wysoką temperaturą i grzanie z góry). Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę i paprykę oczyścić, drobno posiekać i wrzucić na patelnię z oliwą. Dusić na małym ogniu aż warzywa zmiękną. W międzyczasie wymieszać jajka i mleko z ziołami. Doprawić solą i pieprzem. Odsączony makaron wrzucić na patelnię i wymieszać z warzywami. Zalać równomiernie masą jajeczną. Smażyć przez chwilę aby spód frittaty się ściął i przełożyć do piekarnika. Piec aż wierzchnia warstwa jajek się nie zetnie.
ej a mleko?
OdpowiedzUsuńMusiałam być głodna jak to pisałam, bo mleko "zjadłam". Dodajemy je do jajek-jak w poprawionej wersji przepisu :)
Usuń