Carbonara sama sobie jest jednym z moich ulubionych makaronów. Ale ile można w kółko jeść to samo? Tak więc carbonara sezonowo odmieniona.
CARBONARA Z CUKINIĄ
Źródło: newsletter Ugotuj.to
450 g makaronu penne
5 żółtek
2 duże garście startego parmezanu
12 plastrów bekonu
3 małe cukinie
5-6 gałązek tymianki
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
Makaron gotujemy al dente. Bekon kroimy w kostkę i na patelni z oliwą podsmażamy na złoto. W międzyczasie cukinię kroimy na półplasterki (ja miałam dość dużą więc zrobiłam "ćwierćplasterki"). Dodajemy do bekonu razem z tymiankiem. Żółtka mieszamy z połową parmezanu, solimy i pieprzymy. Odcedzamy makaron pozostawiając odrobinę wody z gotowania, którą dodajemy do żółtek z serem. Do garnka ponownie wrzucamy gorący makaron, wlewamy mieszankę jajeczną i wrzucamy miękką cukinię. Mieszamy i podajemy posypane parmezanem tuż po przygotowaniu.
uwielbiam makaron z cukinia !! ;)
OdpowiedzUsuń