piątek, 6 września 2013

Kluseczki marchewkowe z sosem kurkowym

 Zaczyna się! Mój ulubiony sezon grzybów i dynii. Tu danie które wypróbowywałam w środku zimy na zamrożonych kurkach. Było pycha, ale zapasy kurek szybko się skończyły. Teraz pora zaatakować świeże grzyby :)

KLUSECZKI MARCHEWKOWE Z KURKAMI

Źródło: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/kluseczki-marchewkowe-z-sosem-kurkowym-izabela-kulinska_7874.html

0,5 kg kurek
cebula
0,5 szklanki śmietany kremówki
2-3 łyżeczki masła
1-1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3-5 ząbków czosnku
4 średnie marchewki
sól, pieprz
koperek
cukier


Marchewkę i czosnek obrać. Marchewkę pokroić na mniejsze kawałki (ja kroję na grube plastry). Posypać szczyptą cukru i najlepiej ugotować na parze. Można też ugotować w niewielkiej ilości wody w garnku. Miękkie marchewki odcedzić i zmiksować na gładką masę. Przestudzić, dodać jajka i mieszając stopniowo dodawać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na kluski kładzione (gęste ale dające się nabrać na łyżkę). W dużym garnku zagotować wodę i gdy zawrze wrzucać kluski formowane przy pomocy łyżeczki. Łyżeczkę najpierw zanurzyć na chwilę we wrzątku, a następnie z brzegu miski nabrać ciasta i wrzucić do wody. Gotować kilka chwil od wypłynięcia.

Cebulę posiekać w drobną kostkę. Grzyby oczyścić i największe przekroić tak aby powstały podobnej wielkości kawałki (rozmiaru " na jeden kęs"). Jeśli grzyby były mrożone przed przygotowaniem należy je rozmrozić. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby i odparować nadmiar wody. Po kilku minutach dodać śmietanę a kiedy się zagotuje doprawić solą, pieprzem oraz ewentualnie 2 łyżkami posiekanego koperku (ja pomijam).

Przygotowane wcześniej kluski wrzucić na dużą patelnię (można chwilę podsmażyć na odrobinie oleju), polać sosem i podgrzać. Można podawać posypane koperkiem. Kluseczki bardzo dobrze smakują jeśli zostawi się je na noc zmieszane z sosem-nasiąkają wtedy smakiem kurek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz