czwartek, 13 grudnia 2012

Zupa z indyka

Kiedy pierwszy raz przeczytałam ten przepis pomyślałam: fuj! To będzie jak zabielany rosół... Po chwili zastanowienia doszłam do wniosku, że jednak wypróbuję  ten przepis. I bardzo się cieszę, bo zupa która powstała jest pyszna, kremowa i gęsta. Trochę przypominają mi się czasy przedszkola kiedy babcia potrafiła ugotować taką zupę. Pychotka!

ZUPA Z INDYKA

Przepis pochodzi z: http://www.podajindyka.pl/przepisy/dietetyczne+odzywianie,2/zupa+z+indyka,18.html


500 g skrzydełek indyka (czyli około 1 sztuka)
2 łyżki mąki
7 szklanek wody
2 żółtka
0,5 szklanki śmietany
0,5 pęczka natki
0,5 selera
1 marchew
lubczyk
sól i pieprz

Warzywa pokroić w kostkę. Mięso i warzywa gotować w osolonej wodzie, aż wszystko będzie miękkie. Wyjąć indyka, zdjąć z niego skórę i wyjąć kości. Mięso podzielić na małe kawałki. Wywar odcedzić i dodać mięso. Zupę zagęścić mąką (rozmieszaną wcześniej z odrobiną zimnej wody), zagotować. Żółtka wymieszać ze śmietaną, zahartować (energicznie mieszać, dodając po łyżce gorącej zupy) i wlać do zupy. Doprawić solą, pieprzem, natką i lubczykiem.



1 komentarz: