Dziś pyszna kremowa zupa. Piękna, blado pomarańczowa. Niby zwykła marchewkowa, ale z dodatkiem pora, tymianku i gałki muszkatołowej całkowicie zmienia swój charakter. Mniam!
KREMOWA ZUPA Z MARCHWI I PORA
przepis pochodzi z newslettera Ugotuj.to
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 por
350 g ziemniaków
6 niedużych marchewek
2,5 szklanki bulionu warzywnego
0,5 łyżeczki tymianku suszonego lub 1,5 łyżeczki świeżych listków
0,5 szklanki śmietany 18%
0,5 szklanki mleka
1 łyżka soku z cytryny
0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Pora oczyścić,odciąć zielone liście i pokroić na plasterki. Ziemniaki i marchewki obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku rozpuścić masło z oliwą i wrzucić pora, mieszając dusić około 4 minut. Dodać resztę warzyw i smażyć około 5 minut (mieszając). Wlać bulion, dodać liście tymianku i gotować aż warzywa zmiękną (około 20 minut). Przestudzić i zmiksować. Śmietanę wymieszać stopniowo dodając mleko i lać do zupy. Doprawić cytryną, gałką, solą i pieprzem. Podgrzać, często mieszając aby zupa się nie przypaliła. Podawać na ciepło
.
Właśnie na takie zupy mam teraz największą ochotę! :)
OdpowiedzUsuń