środa, 29 lutego 2012

Zupa jogurtowa po indyjsku

ZUPA INDYJSKA ZE SZPINAKIEM, SOCZEWICA I JOGURTEM

60 g masła lub ghee
200 g posiekanej cebuli
3 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka ziarenek kuminu
1 łyżeczka zmielonej kolendry
szczypta zmielonego cynamonu
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
sól i pieprz do smaku
0,5 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka drobniutko posiekanej chili
0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
200 g zielonej soczewicy
0,5 l bulionu warzywnego
500 g szpinaku
po 0,5 szklanki gęstej śmietany i jogurtu (ja dodałam tylko jogurt)



Masło rozgrzać w rondelku. Posiekaną cebulę, posiekany czosnek oraz przyprawy wrzucić do masła i smażyć około 5 minut, ciągle mieszając. Następnie dodać soczewicę i smażyć kolejne 5 minut. Dodać gorący bulion i na niewielkim ogniu gotować około godzinę. Następnie dodać posiekany szpinak i gotować jeszcze pięć minut. Śmietanę i jogurt wymieszać i dodając stopniowo po łyżce zupy rozcieńczyć. Dodać do zupy i wymieszać. Można podawać z ryżem basmati lub podpłomykami.



                       


Przepis pochodzi z: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Zupa_jogurtowa_po_indyjsku,,38770358,9495.html

4 komentarze:

  1. Kuchnia indyjska jest niezawodna. Bogactwo przypraw wymienionych w przepisie świadczy już o tym, że musi to być smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż tu pachnie! Uwielbiam indyjskie jedzenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio zaczęłam robić zupy z soczewicy, w której się po prostu zakochałam:) ponieważ nie mam zbyt dużego doświadczenia, to chadzam po blogach i zbieram przepisy :)Twój zapisuję z wielką przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi pieknie pachniec tymi wszystkimi przyprawami...

    OdpowiedzUsuń