SAŁATKA Z AWOKADO I KURCZAKIEM CYTRYNOWYM
Kurczak:
0,5 szklanki soku z cytryny(lub limonki)
0,25 szklanki oliwy
łyżeczka chilli w proszku
łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz
filet z kurczaka
Sałatka:
mieszanka sałat,
2 papryki ze słoika
1 szklanka pomidorków koktajlowych
0,5 czerwonej cebuli (pokrojonej w piórka)
200 g fety (pokrojonej w kostkę)
Sos:
2 dojrzałe awokado
1 dymka
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki posiekanej kolendry
0,5 szklanki gęstego jogurtu
0,25 szklanki oliwy
3 łyżeczki soku z limonki
1 łyżeczka sosu Worcestershire
sól i pieprz
Umytego i osuszonego kurczaka nacieramy marynatą z pozostałych składników wymieszanych razem i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Osobiście dla równowagi polecam dodać szczyptę cukru do marynaty. Następnie pieczemy na blasze w temperaturze 200 stopni aż do zrumienienia. Składniki sałatki przekładamy do miski dodajemy pokrojonego i ostudzonego kurczaka. Składniki sosu siekamy drobno i mieszamy, polewamy sałatkę.
Sos trzeba zrobić tuż przed podaniem, bo inaczej mimo limonki awokado brzydko ciemnieje i psuje efekt.
Przepis: newsletter Ugotuj.to
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz