czwartek, 23 lutego 2012

Sałatka z cytrynowym kurczakiem i awokado

SAŁATKA Z AWOKADO I KURCZAKIEM CYTRYNOWYM


Kurczak:
0,5 szklanki soku z cytryny(lub limonki)
0,25 szklanki oliwy

łyżeczka chilli w proszku
łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz
filet z kurczaka

Sałatka:
mieszanka sałat,
2 papryki ze słoika
1 szklanka pomidorków koktajlowych
0,5 czerwonej cebuli (pokrojonej w piórka)
200 g fety (pokrojonej w kostkę)

Sos:
2 dojrzałe awokado
1 dymka
2 ząbki czosnku 

0,5 szklanki posiekanej kolendry
0,5 szklanki gęstego jogurtu
0,25 szklanki oliwy
3 łyżeczki soku z limonki
1 łyżeczka sosu Worcestershire
sól i pieprz 


Umytego i osuszonego kurczaka nacieramy marynatą z pozostałych składników wymieszanych razem i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Osobiście dla równowagi polecam dodać szczyptę cukru do marynaty. Następnie pieczemy na blasze w temperaturze 200 stopni aż do zrumienienia. Składniki sałatki przekładamy do miski dodajemy pokrojonego i ostudzonego kurczaka. Składniki sosu siekamy drobno i mieszamy, polewamy sałatkę. 

Sos trzeba zrobić tuż przed podaniem, bo inaczej mimo limonki awokado brzydko ciemnieje i psuje efekt.

Przepis: newsletter Ugotuj.to

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz