poniedziałek, 27 lutego 2012

Bitki z chlebem

BITKI Z CHLEBEM

50 dag miękkiej wieprzowiny
olej
2 marchewki (ja pominęłam)
0,5 szklanki posiekanego drobno razowego
cebula
2-3 ząbki czosnku
1,5 szklanki rosołu
2 łyżki śmietany
sól, pieprz

Mięso umyć, wysuszyć, pokroić w poprzek włókien na plastry 1-2 cm. Rozbić i posypać pieprzem i solą. Obsmażyć. W rondelku układać warstwami przekładanymi resztą składników w plasterkach, zalać rosołem. Dusić do zmięknięcia i "rozciapciania" chleba (chleb tworzy dość jednorodny, gęsty sos). Na koniec dodać śmietanę i wymieszać. Ja do swojego wynalazku nie dodała marchewki, ale dla odmiany doprawiłam lubczykiem.

Ważne!  Żeby danie było warte zachodu, proponuję użyć dobrego chleba bo to on nadaje aromatu całemu daniu. Często takie chleby można znaleźć w sklepie ze zdrową żywnością.


Przepis pochodzi z: Moje gotowanie poleca " dania za grosik" 2/2010 luty

2 komentarze: