czwartek, 1 września 2011

Roladka z kurczaka z sosem malinowym

 ROLADKI Z SOSEM MALINOWYM I BOTWINKĄ

100 g botwiny
100 ml czerwonego wina
100 g malin
250 g piersi kurczaka
80 g sera z niebieską pleśnią
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sosu worcester
1 łyżka oliwy
sól, pieprz


Wino, miód i odrobinę wody zagotować i wrzucić umyte łodygi botwinki. Gotować do miękkości a następnie wyjąć z rondelka i ostudzić. Płyn pozostały w rondelku mocno odparować (powinno zostać ok 20ml) dodać maliny przetarte przez sito, sos worcester i podgrzać przez chwilę.

Kurczaka oczyścić, rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Ułożyć na folii aluminiowej i z z jednego brzegu ułożyć pokruszony ser pleśniowy. Zawinąć formując roladkę i owinąć folią dobrze zaciskając brzegi. Ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym (bez przykrywki) i włozyć do piekarnika. Piec około 18 minut w 180 stopniach. Następnie wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu wszystkich składników, mięso pokroić w plasterki, ułożyć na botwince i polać sosem malinowym.

Danie jest zniewalająco dobre!!!


Link: http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,9658037,Wariacje_z_botwinka,,ga.html

3 komentarze:

  1. Pięknie się prezentuje - i przepis bardzo ciekawy :) Uwielbiam dodatek owoców do mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ładnie wyglądają te polędwiczki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też lubię mięsa z owocami, z malinami jeszcze nie jadłam, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń