środa, 21 września 2011

Roladka z ciasta francuskiego

Natchnieniem dla tego dania była oferta śniadaniowa pewnej restauracji. Skuszona głodem zajrzałam do tego przybytku i odkryłam że ciasto francuskie z szynką i serem jest dobrą przekąską.


ROLADKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO

opakowanie ciasta francuskiego
keczup
dobra szynka
ser zółty
dowolne zioła

Ciasto rozkładamy na desce i smarujemy cieniutko keczupem. Z jednej strony zostawiamy odstęp od brzegu- to będzie zewnętrzny brzeg roladki. Następnie układamy warstwę plasterków szynki a następnie ser (również pamiętając o odstępie). Posypujemy ziołami według uznania (u mnie tym razem ziółek nie było). Zwijamy niezbyt ciasną roladkę, a brzeg ciasta znajdujący się na wierzchu roladki przyklejamy do roladki, tak aby w pieczeniu się nie rozjechała. Kroimy roladę na plastry  grubości 1-1,5 centymetra i układamy na pergaminie do pieczenia na płasko (czyli z lotu ptaka widać zawijas). Pieczemy w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy kiedy ciasto się zrumieni (około 20 minut). Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia i podajemy.

Można zjeść na śniadanie, można zrobić i na imprezę. Oczywiście składniki można wymieniać, dodać i odejmować według uznania.


1 komentarz:

  1. Ciasto francuskie to wdzięczny obiekt do doświadczeń:))

    OdpowiedzUsuń