Natchnieniem dla tego dania była oferta śniadaniowa pewnej restauracji. Skuszona głodem zajrzałam do tego przybytku i odkryłam że ciasto francuskie z szynką i serem jest dobrą przekąską.
ROLADKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO
opakowanie ciasta francuskiego
keczup
dobra szynka
ser zółty
dowolne zioła
Ciasto rozkładamy na desce i smarujemy cieniutko keczupem. Z jednej strony zostawiamy odstęp od brzegu- to będzie zewnętrzny brzeg roladki. Następnie układamy warstwę plasterków szynki a następnie ser (również pamiętając o odstępie). Posypujemy ziołami według uznania (u mnie tym razem ziółek nie było). Zwijamy niezbyt ciasną roladkę, a brzeg ciasta znajdujący się na wierzchu roladki przyklejamy do roladki, tak aby w pieczeniu się nie rozjechała. Kroimy roladę na plastry grubości 1-1,5 centymetra i układamy na pergaminie do pieczenia na płasko (czyli z lotu ptaka widać zawijas). Pieczemy w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy kiedy ciasto się zrumieni (około 20 minut). Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia i podajemy.
Można zjeść na śniadanie, można zrobić i na imprezę. Oczywiście składniki można wymieniać, dodać i odejmować według uznania.
Ciasto francuskie to wdzięczny obiekt do doświadczeń:))
OdpowiedzUsuń