SAŁATKA WIOSENNA
6 jajek
2 pęczki rzodkiewek
2 ogórki
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
sos:
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka musztardy
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka posiekanej natki
1 łyżka posiekanego koperku
Wszystkie skladniki sosu wymieszać ze sobą dokładnie. Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Ogorka obrać i pokroić w słupki, posypać solą i odsączyć na sicie. Jajka pokrojone w plasterki, ogórka i rzodkiewki w półplasterkach ułozyć warstwami, posypać posiekanym szczypiorkiem i polać sosem.
Przepis pochodzi stąd: http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,9468321,Salatka_wiosenna_,,ga,,3.html
ojej, ojej ;]
OdpowiedzUsuńale zakręcone! ale masz racje - tego lata mamy jesień, taką najprawdziwszą. jeszcze tylko brakuje spadających liści i złota w koronach drzew.
pyszna sałatka. aż można zapomniec o takiej dziwnej aurze pogodowej ;]