niedziela, 27 lutego 2011

Risotto z grzybami

RISOTTO Z GRZYBAMI
(duża porcja 1 osobowa)

mała cebulka
dwie łyżki masła
100 g ryżu arborio
pół kostki drobiowej
pół szklanki białego wina
szklanka grzybów leśnych (świeże, mrożone lub suszone)
starty ser(parmezan, lub żółty wędzony)
sól i pieprz

Cebulkę drobno posiekać i udusić na maśle. Po kilku minutach dolać wino, wrzucić ryż. Kiedy alkohol wyparuje, dodać rozdrobnioną kostkę rosołową i szklankę wody. W trakcie gotowania wodę trzeba dolewać do momentu, aż ryż będzie miękki.

Na oddzielnej patelni lub w rondelku udusić na odrobinie masła pokrojone grzyby. Ja miałam suszone i po pokrojeniu zalałam je niewielką ilością wrzątku. Kiedy zrobiły się miękkie, na niewielkim ogniu gotowałam do odparowania wody.

Kolejny krok: należy wymieszać ryż z grzybami, doprawić pieprzem i solą (jeśli jest taka potrzeba) i posypać startym parmezanem. Ja miałam tym razem ser wędzony i szczerze polecam taką podmianę składników




Przepis (zmodyfikowany) pochodzi stąd: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Risotto_z_grzybami,,5408840,9495.html

4 komentarze:

  1. ooj, kocham risotto nad życie. Mogłabym je jeść codziennie. Niestety, zapas ryżu do risotto mi się konczy po paru dniach i znowu musze leciec do sklepu, co mi zajmuje pare dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłąm podobne rizotto z przepisu J. Oliviera, ale było to w sezonie "Grzybowym", niestety nie mam zachomikowanych zapasów na zimę:( Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszne jest takie risotto :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. risotto z grzybami to jedne ze smaczniejszych połączeń;)

    OdpowiedzUsuń