Po długiej przerwie powracam znów z indyjskim przepisem.
ALOO SAAG
450 g szpinaku
cebula
2 ząbki czosnku
około 2,5 cm kawałek imbiru
675 g ziemniaków
łyżeczka chilli
łyżeczka soli
1 łyżka oleju
łyżeczka nasion czarnej gorczycy
woda (około 150 ml)
Szpinak oczyścić z łodyżek, umyć i włożyć do garnka. Zalać wrzątkiem i na 3-4 minuty pozostawić w ten sposób. Dodać cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, przeciśnięty czosnek i drobno posiekany imbir. Smażyć około 5 minut. Szpinak odcedzić i odsączyć (zachować sos). Ziemniaki pokroić w kostkę (około 2 cm), wrzucić do garnka, zalać sosem ze szpinaku i wodą, dodać chilli i sól. Dusić około 8 minut. Dodać szpinak i dusić pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. W oddzielnym garnku o grubym dnie na rozgrzanym oleju prażyć gorczycę około 2 minut. Dodać do dania. Podawać na gorąco.
Przepis pochodzi z: "Kuchnie Świata- Indie, Tajlandia, Indonezja" (dodatek do Gazety Wyborczej)
Do tej pory jak szpinak to tylko czosnek mi się nasuwał na myśl...a tutaj imbir, ziemniaki...ciekawe połączenie!
OdpowiedzUsuńpierwszy raz się spotykam z takim połączeniem, niby banalane, a jednak;p
OdpowiedzUsuńPolecam na Chorwacji zajadałam się takim szpinakiem z ziemniakami
OdpowiedzUsuńJa również z Chorwacji pamiętam ale właśnie dziś zrobiłem, co prawda bez imbiru ale za to na oliwie swojskiej przywiezionej z owej Chorwacji. Wyszło pycha. POLECAM
OdpowiedzUsuń