czwartek, 17 lutego 2011

Karkówka z gruszką i ziemniakami

Przepis pochodzi z nowego magazynu kulinarnego Food & Friends. Magazyn dość ciekawy, skupia się bardziej na opisywaniu miejsc (restauracji) i kucharzy niż samego jedzenia.Na celowniku Skandynawia. I nie ma się co dziwić bo pismo to powstało ponoć na wzór szwedzkiego Mat & Vänner. Przepisy w nim podane są raczej "z górnej półki". Oczywiście nie są to jakieś całkowicie niedostępne składniki czy dania niewykonalne w domowych warunkach. Przepisy te polecałabym jednak na niedzielny obiad, albo na specjalną okazję bo czasem dużo przy nich pracy.

Poniżej przepis z pierwszego numeru. Oczywiście wybrałam jeden z prostszych. Bardzo pyszne danie, dostaje  5 gwiazdek (jak zagłosowało szersze grono degustatorów).



KARKÓWKA Z SAŁATKĄ Z ZIEMNIAKÓW I GRUSZEK

700 g karkówki
4 cebule
10 ugotowanych ziemniaków
2 gruszki
100 g sera pleśniowego ( z kolorową pleśnią)
masło
sól, pieprz biały
pietruszka kędzierzawa do ozdoby


Karkówkę natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć ze wszystkich stron. Włożyć do naczynia żaroodpornego a dookoła ułożyć połówki obranych cebul. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 150 stopni. Wg przepisu: Kiedy mięso osiągnie temperaturę 65 stopni C wyjmij je i odstaw aby "odpoczęło". Ja wyczuwałam moment na oko :)

Na maśle podsmażyć pokrojone w plastry ziemniaki, ćwiartki gruszek i cebule z karkówki. Tuż przed podaniem należy dodać pokruszony ser pleśniowy. Na zdjęciach ser się schował gdzieś na dnie.

Karkówkę należy pokroić w plastry, przyozdobić pietruszką kędzierzawą i dodać sałatkę. U mnie na targu zabrakło "fikuśnej" pietruszki więc dodałam zwykłej. W dodatku mieszałam ją z sałatką zamiast ozdabiać listkami. I tak pasowało.

2 komentarze:

  1. jakie smaczne jedzonko, a karkoweczka taka soczysta... mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba ten przepis, chyba wykorzystam:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń