Przepis pochodzi z nowego magazynu kulinarnego Food & Friends. Magazyn dość ciekawy, skupia się bardziej na opisywaniu miejsc (restauracji) i kucharzy niż samego jedzenia.Na celowniku Skandynawia. I nie ma się co dziwić bo pismo to powstało ponoć na wzór szwedzkiego Mat & Vänner. Przepisy w nim podane są raczej "z górnej półki". Oczywiście nie są to jakieś całkowicie niedostępne składniki czy dania niewykonalne w domowych warunkach. Przepisy te polecałabym jednak na niedzielny obiad, albo na specjalną okazję bo czasem dużo przy nich pracy.
Poniżej przepis z pierwszego numeru. Oczywiście wybrałam jeden z prostszych. Bardzo pyszne danie, dostaje 5 gwiazdek (jak zagłosowało szersze grono degustatorów).
KARKÓWKA Z SAŁATKĄ Z ZIEMNIAKÓW I GRUSZEK
700 g karkówki
4 cebule
10 ugotowanych ziemniaków
2 gruszki
100 g sera pleśniowego ( z kolorową pleśnią)
masło
sól, pieprz biały
pietruszka kędzierzawa do ozdoby
Karkówkę natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć ze wszystkich stron. Włożyć do naczynia żaroodpornego a dookoła ułożyć połówki obranych cebul. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 150 stopni. Wg przepisu: Kiedy mięso osiągnie temperaturę 65 stopni C wyjmij je i odstaw aby "odpoczęło". Ja wyczuwałam moment na oko :)
Na maśle podsmażyć pokrojone w plastry ziemniaki, ćwiartki gruszek i cebule z karkówki. Tuż przed podaniem należy dodać pokruszony ser pleśniowy. Na zdjęciach ser się schował gdzieś na dnie.
Karkówkę należy pokroić w plastry, przyozdobić pietruszką kędzierzawą i dodać sałatkę. U mnie na targu zabrakło "fikuśnej" pietruszki więc dodałam zwykłej. W dodatku mieszałam ją z sałatką zamiast ozdabiać listkami. I tak pasowało.
jakie smaczne jedzonko, a karkoweczka taka soczysta... mniam:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ten przepis, chyba wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia