Zupa ta została wybrana kiedyś dawno temu, żebym mogła poznać soczewicę. I pozytywnie nastawiła mnie do tej roślinki, tak więc polecam.
ZUPA Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ
1 cebula
2-3 marchewki
szklanka soczewicy
2-3 łyżki masła
bulion warzywny
sól i pieprz
polecam też dodatek jakiejś orientalnej przyprawy-ja dodaję garam masala
Cebulę drobno posikać i poddusić na maśle. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i dusić około 5 minut. Przełożyć do garnka z bulionem. Dodać opłukaną soczewicę i gotować, aż rozmięknie.Jeśli zajdzie potrzeba należy dolać bulionu(jeśli soczewica pochłonie za dużo wody). Doprawić.
Przepis nie jest moim pomysłem, ale niestety nie mam zielonego pojęcia skąd go wzięłam...
uwielbiam soczewicę! Czasami robię zupę z czerwonej, jak Ty, a czasami z zielonej - co akurat mam pod ręka. Obie nieco różnią się smakiem. Ja tylko nie dodaję garam masali, bo nigdy nie mam pod reką :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa ta zupka. koniecznie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuń