sobota, 2 października 2010

Zupa z czerwoną soczewicą

Zupa ta została wybrana kiedyś dawno temu, żebym mogła poznać soczewicę. I pozytywnie nastawiła mnie do tej roślinki, tak więc polecam.

ZUPA Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ


1 cebula
2-3 marchewki
szklanka soczewicy
2-3 łyżki masła
bulion warzywny
sól i pieprz
polecam też dodatek jakiejś orientalnej przyprawy-ja dodaję garam masala




Cebulę drobno posikać i poddusić na maśle. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i dusić około 5 minut. Przełożyć do garnka z bulionem. Dodać opłukaną soczewicę i gotować, aż rozmięknie.Jeśli zajdzie potrzeba należy dolać bulionu(jeśli soczewica pochłonie za dużo wody). Doprawić.




Przepis nie jest moim pomysłem, ale niestety nie mam zielonego pojęcia skąd go wzięłam...

2 komentarze:

  1. uwielbiam soczewicę! Czasami robię zupę z czerwonej, jak Ty, a czasami z zielonej - co akurat mam pod ręka. Obie nieco różnią się smakiem. Ja tylko nie dodaję garam masali, bo nigdy nie mam pod reką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawa ta zupka. koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń