wtorek, 5 października 2010

Aloo gobi (czyli ziemniaki i kalafior)

Dziś bez zdjęcia bo wszyscy byli głodni i nie było czasu na sesję przed spożyciem:)


ALOO GOBI (आलू गोभी)

kalafior
około 1 kg ziemniaków
pół szklanki świeżego imbiru pokrojonego w cienkie paseczki
2 pomidory
łyżeczka kuminu
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki ostrej papryki
około szklanki posiekanej kolendry
olej
sól

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej, dodać nasiona kuminu, imbir i ziemniaki. Na niewielkim ogniu podsmażać około 5 minut. Doprawić kurkumą, curry i papryką. Dodać pokrojony na różyczki kalafior, wymieszać dokładnie z przyprawami. Dodać około pół szklanki wody i przez 15 minut razem dusić pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby (gdyby robiło się gęste lub próbowało się przypalać) dolewać niewielkie ilości wody. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i dusić kolejne 15 minut. Przed podaniem posypać kolendrą.




Przepis pochodzi stąd: http://www.nigella.com/recipes/view/aaloo-gobhi---north-indian-style-4887

3 komentarze:

  1. Niby ziemniaki i kalafior a dzięki tym przyprawom nabiera charakterku :) Fajny pomysł i wcale się nie dziwię, że zniknęło przed sfotografowaniem...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa propozycja!
    szkoda tylko, że nie dodałaś fotografii...

    OdpowiedzUsuń