KURCZAK Z DYNIĄ I PIECZARKAMI
Przepis pochodzi z: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/kurczak_z_dynia_pieczarkami/przepis.html
2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
450 g dyni (po obraniu i pozbawieniu pestek)
300 g pieczarek
1 cebula
125 ml śmietanki 30%
600 ml bulionu warzywnego
2,5 łyżki masła
3 łyżki mąki
1 łyżka listków świeżego tymianku lub 0,5 łyżeczki suszonego
sól, pieprz
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki (ja pominęłam)
Piersi z kurczaka oczyścić i umyć, pokroić na cieńsze filety (po 2-3 z jednej pojedynczej piersi). Posypać solą, pieprzem i tymiankiem, obtoczyć w mące. Miąższ dyni pokroić w kostkę, cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plasterki lub ćwiartki. Na dużej patelni rozpuścić trochę masła i obsmażyć filety z kurczaka, aż się zrumienią (po 2 minuty na dość dużym ogniu). Odłożyć filety do innego naczynia. Na patelni dodać tłuszczu (jeśli jest taka potrzeba) i zrumienić pieczarki z cebulą. Pieczarki odłożyć do innego naczynia. Na patelnię wrzucić dynię, posolić i również lekko zrumieniać smażąc kilka minut. Kiedy dynia się zrumieni, ułożyć na niej piersi z kurczaka i podgrzewać 2 minuty (uważając żeby dynia się nie przypaliła). Wlać gorący bulion tak aby filety nie były całkowicie zanurzone i na niewielkim ogniu gotować około 3 minuty, aby dynia zmiękła. Do miseczki wlać śmietankę i dodając po łyżce bulionu z patelni, dokładnie mieszać. Kiedy powstanie dość rzadki płyn należy przelać go na patelnię i wymieszać. Następnie dodać pieczarki i gotować jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje.
ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuń