piątek, 20 lipca 2012

Chłodnik ogórkowy z awokado

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z AWOKADO I WASABI 

Przepis pochodzi z newslettera Ugotuj.to

4 ogórki
2 awokado
2 szklanki wody
4 posiekane dymki
2 łyżeczki posiekanego koperku
1 łyżeczka proszku wasabi
garść świeżej kolendry
sól
pieprz
1-2 łyżki oliwy
 

Ogórka obierany i oczyszczamy z pestek. Awokado przecinamy i usuwamy pestkę, a miąższ wyjmujemy łyżką. Wszystkie składniki oprócz wasabi mieszamy w blenderze. Oliwa jest dodatkiem spoza oryginalnego przepisu, ale dobrze tu pasuje. Na koniec dosypujemy po trochu wasabi i sprawdzamy czy nie za mocne. Przed spróbowaniem warto dobrze wymieszać i zaczekać 5 minut-niech się przegryzie. Przed podaniem schładzamy.






1 komentarz: