czwartek, 11 października 2012

Pilaf z dynią i czerwoną papryką

 PILAF Z DYNIĄ I CZERWONĄ PAPRYKĄ

Przepis pochodzi z newslettera Ugotuj.to

0,25 szklanki oliwy
2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
1 szklanka czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
1,5 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
1 liść laurowy
0,5 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu
1 szklanka ryżu basmati
1,75 szklanki wody
1/3 szklanki pestek dyni (nie dodałam)

Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć dynię, paprykę i cebulę z przyprawami. Kiedy warzywa zaczną się rumienić, dodać ryż i dokładnie wymieszać. Następnie wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż ryż zmięknie (w razie potrzeby można uzupełnić wodę). Na innej patelni podprażyć pestki dyni i posypywać nimi przed podaniem.





1 komentarz: