czwartek, 28 czerwca 2012

Zupa rabarbarowo - marchewkowa


ZUPA RABARBAROWO MARCHEWKOWA 
przepis pochodzi stąd: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,7917316,Rabarbar__czyli_obcy_znad_Wolgi.html  
 
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka serku ricotta
1 łyżeczka cynamonu
0,5 szklanki soku z pomarańczy
300g rabarbaru
700g marchewki
2 szklanki chudego mleka
2 szalotki
2 łyżki bulionu drobiowego
6 kromek chleba
sól i pieprz

Chleb pokroić kostkę i na suchej patelni zrobić z niego grzanki. Marchewkę i rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Szalotki i czosnek drobno posiekać. W dużym garnku rozpuścić masło. Wrzucić czosnek i cebulę. Podsmażyć aż zmięknie. Następnie wrzucić marchewkę i smażyć na średnim ogniu, aż marchewka będzie całkiem miękka. Jest to bardzo ważne, żeby przed wrzuceniem rabarbaru warzywa były już miękkie. Następnie dodać rabarbar i sok z pomarańczy. Dusić 5 minut. Dodać bulion, mleko, ser ricotta i doprawić. Można zmiksować przed podaniem (jak zrobiłam ja). Podawać z grzankami.






1 komentarz:

  1. łał!
    ciekawa jestem jej smaku
    Dziękuję za udział w rabarbarowej akcji;*

    OdpowiedzUsuń