Zupa jest z przepisu, ale wygląda jak tak zwana zupa "na winie- co się pod rękę nawinie" czyli zupa śmieciowa. Przepis ciekawy i smaczny choć z wyglądu niepozorny.
ZIELONA ZUPA Z IMBIREM, BATATEM, SZPINAKIEM, POREM I BOTWINKĄ
Przepis pochodzi z newslettera Ugotuj.to
1 duża cebula
2 łyżki oliwy
1,5 łyżki soli
1 duży batat
1 por
230 g drobnego szpinaku
1 pęczek botwiny
3 duże łyżki świeżego imbiru
2 szklanki bulionu
4 łyżki soku z cytryny
pieprz
Cebulę posiekać, posolić i powoli podsmażać na oliwie, mieszając co jakiś czas. Smażyć na małym ogniu aż cebula się podpraży, ale nie spali (około 30 minut). Batata obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i zalać litrem wody. Posolić i gotować na niewielkim ogniu. Dodać oczyszczone i pokrojone w talarki pory, posiekaną botwinkę, szpinak i starty na tarce imbir. Gotować pod przykryciem przez 30 minut. Następnie dodać cebulę, wlać bulion, sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz