SAŁATKA Z RZODKIEWKAMI, OSCYPKIEM I OGÓRKAMI
1 krucha sałata
garść roszponki (można pominąć)
pęczek rzodkiewek razem z liśćmi
50 g kiełków rzodkiewki
3 łyżki ziaren słonecznika
1 mały oscypek
2 małosolne ogórki
2 łyżki oliwy
sól
cukier
sok z pół cytryny
Sałatę, roszponkę i liście rzodkiewek umyć i osuszyć. Liście sałaty i rzodkiewki porwać na mniejsze kawałki (łodyżki rzodkiewek można wyrzucić lub posiekać i dodać do sałatki). Kiełki opłukać i osuszyć. Rzodkiewki pokroić w plasterki, ogórki i oscypek w drobną kostkę. Ziarna słonecznika uprażyć na złoto na suchej patelni. W szklance wymieszać sok z cytryny, oliwę, szczyptę soli i szczyptę cukru. Wymieszać składniki sałatki i polać sosem.
Przepis pochodzi z: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,62534,Rzodkiewka.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz