MARCHEWKI W ŚMIETANIE
1 kg marchewek
łyżka cukru
2 łyżki masła
szklanka wywaru warzywnego
szklanka śmietanki kremówki
biały pieprz
sól
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Marchewki myjemy, obieramy a następnie kroimy w słupki około 1 cm grubości i długości kilku. Do rozgrzanego rondla wsypujemy cukier i lekko rozpuszczamy, dodajemy masło a następnie marchewki. Potrząsamy rondlem, aż marchewki będą oblepione karmelem. Dodajemy wywar i dusimy pod przykryciem, aż marchewki zmiękną (muszą być półtwarde). Odkrywamy, odparowujemy wywar, dodajemy śmietankę i gotujemy aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
Przepis: Kuchnia 11/2011
Smak mojego dzieciństwa. Chyba już wiem, co będę miała jako dodatek do niedzielnego obiadku!
OdpowiedzUsuń