3-4 średnie rzepki
100 ml białego, wytrawnego wina
150 ml śmietanki kremówki
sok i skórka otarta z cytryny
pieprz cytrynowy
3-4 listki mięty
Rzepki wyszorować szczoteczką i na 10 minut wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Następnie odcedzić, osuszyć i ułożyć na blasze. Piec przez godzinę w 240 stopniach.
W rondelku zagotować wino i zredukować je o połowę. Następnie dodać sok z cytryny i śmietankę. Odparować aż sos stanie się gęsty i kremowy. Doprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny. Rzepki wyjąć z piekarnika, w razie potrzeby obrać, pokroić w plasterki około pół centymetra. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem i zapiekać jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypać miętą.
Przepis: miesięcznik Kuchnia 11/2011
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz