sobota, 21 stycznia 2012

Czarna rzepa z sosem cytrynowym

 Czarna rzepa to dla mnie nowość. Nigdy takiego czegoś nie jadłam, nawet nie wiedziałam czy znajdę u siebie na bazarku. Ale okazuje się, że nie było tak trudno. A i smak mnie zaskoczył mocno (pozytywnie). Jeśli ma ktoś przepisy na czarną rzepkę, to chętnie skorzystam. Ja się dzielę wypróbowanym przez siebie przepisem z "Kuchni".

CZARNE RZEPKI SOSEM CYTRYNOWYM I MIĘTĄ

3-4 średnie rzepki
100 ml białego, wytrawnego wina
150 ml śmietanki kremówki
sok i skórka otarta z cytryny

pieprz cytrynowy
3-4 listki mięty

Rzepki wyszorować szczoteczką i na 10 minut wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Następnie odcedzić, osuszyć i ułożyć na blasze. Piec przez godzinę w 240 stopniach.

W rondelku zagotować wino i zredukować je o połowę. Następnie dodać sok z cytryny i śmietankę. Odparować aż sos stanie się gęsty i kremowy. Doprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny. Rzepki wyjąć z piekarnika, w razie potrzeby obrać, pokroić w plasterki około pół centymetra. Ułożyć  w naczyniu żaroodpornym, polać sosem i zapiekać jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypać miętą.



Przepis: miesięcznik Kuchnia 11/2011

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz