czwartek, 19 stycznia 2012

Kuskus z sosem paprykowym

KUSKUS Z SOSEM PAPRYKOWYM

2 szklanki kuskusu
2 szklanki bulionu warzywnego
wiórki parmezanu do posypania
5 strąków kolorowej papryki
3 łyżki sklarowanego masła
1/4 szklanki śmietanki
lyżeczka sosu tabasco
2 łyżki posiekanej bazylii
sól, pieprz
natka pietruszki

Kuskus zalać gorącym bulionem i odstawić aż nasiąknie. Oczyszczoną paprykę pokroić w niezbyt małą kostkę i dusić na maśle przez kilka minut. Następnie zmiksować na niezbyt gładką masę. Dodać posiekaną bazylię, sos tabasco i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietankę, starannie wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać do kaszy kuskus, delikatnie wymieszać, posypać natką i parmezanem.

Przepis pochodzi z: Obiad w pół godziny (Biblioteczka poradnika domowego)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kuskus za szybkie przyrządzanie. Bardzo często go serwuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyycha! Jej, stęskniłam się za kuskusem!

    OdpowiedzUsuń