środa, 26 października 2011

Risotto z dynią

RISOTTO Z CHIPSAMI DYNIOWYMI

200 g dyni
sól
1cebula
1 marchewka
1 szalotka
1 szklanka ryżu arborio
1/2 szklanki wytrawnego bialego wina
2 plastry boczku
3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
2 łyżki sera koziego
kielki slonecznika (u mnie brak)


Z 50 g dyni pokrojonej w cienkie plasterki (zachować obierki) należy zrobić chipsu. Plasterki dyni układamy na natłuszczonej balsze, solimy i suszymy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Z cebuli, marchewki i obierek z dyni robimy wywar (czas gotowania 15 minut). Szalotkę siekamy i szklimy na patelni. Wsypujemy ryż i chwilę smażymy, mieszając. Dolewamy wino. Po odparowaniu porcjami wlewamy wywar. Kawałki dyni i boczku podsmażamy na patelni, dodajemy do ryżu. Kiedy ryż będzie "zjadliwy" czyli miękki. Dodajemy posiekane orzechy, ser. Dekorujemy chipsami i kiełkami.

Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia 09/2011


1 komentarz:

  1. Ciekawe risotto! Uwielbiam ryż z dynią! Te chipsy w dekoracji są bardzo oryginalne.

    OdpowiedzUsuń