Przez dłuższy czas nie było mnie na blogu, bo zajęta byłam pisaniem innych rzeczy (praca dyplomowa i takie tam...). Zebrało się więc kilka przepisów już wypróbowanych i uwiecznionych.
Oto jeden z nich. Muffinki z dynią brzmią jak danie mocno sezonowe, ale tak na prawdę można je zrobić cały rok, bo to tylko dynia konserwowa.
MUFFINKI Z DYNIĄ
150 g dyni konserwowej krojonej
150 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
0,5 szklanki cukru
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki serka ricotta
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki oleju
Przepis pochodzi stąd: http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,9697472,Muffiny_z_serem_ricotta_i_dynia_,,ga,,8.html
dynia + ricotta, ciekawe połączenie. Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńja też ostatnio eksperymentuję z dynią. Jeśli masz ochotę na dyniowe placuszki -zapraszam na mój blog ;)