niedziela, 8 grudnia 2013

Zupa marchewkowa z pomidorami i rukolą

ZUPA MARCHEWKOWA Z POMIDORAMI I RUKOLĄ

Przepis pochodzi z newslettera Ugotuj.to

masło do smażenia
2 średnie cebule
2 łyżeczki kuminu,
8 średnich marchewek
5 pomidorów
garść rukoli
sól i pieprz
900 ml bulionu warzywnego
ew. śmietana

Cebulę i marchewki pokroić w kostkę (cebulę bardzo drobno). Pomidory przekroić w ćwiartki i następnie w cienkie plasterki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać kumin i marchewkę, a kiedy marchewka lekko zmięknie dorzucić pomidory. Smażyć i mieszać przez kilka minut. Wlać bulion i na małym ogniu gotować aż marchew będzie miękka. Pod koniec wrzucić posiekaną rukolę, doprawić solą i pieprzem. Kiedy rukola zmięknie wyłączyć ogień. Podawać ze śmietaną i kilkoma listkami rukoli do ozdoby (ja pominęłam tym razem śmietanę, ale obie wersje są dobre). Zupa jest najlepsza jeśli damy jej odpocząć przez noc.


http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wegetarianski-obiad-edycja-ii


1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawe połączenie, z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń