środa, 6 marca 2013

Ciepła sałatka z czerwonej kapusty

To chyba najlepsza wersja podania czerwonej kapusty jaką w życiu jadłam... pycha!

SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY NA CIEPŁO

Przepis pochodzi z newslettera Ugotuj.to

0,5 szklanki pestek słonecznika
1 łyżeczka brązowego cukru
gruboziarnista sól
2 łyżki oliwy
1 czerwona cebula
3 małe ząbki czosnku
ok. 450 g czerwonej kapusty
1 łyżeczka świeżego rozmarynu
60 g rodzynek
1,5 łyżki octu balsamicznego
60 g sera feta
starty parmezan

Na suchej patelni podprażyć pestki słonecznika, kiedy zaczną zmieniać kolor na brązowy, dodać cukier i dużą szczyptę soli. Mieszać i podgrzewać, aż cukier się rozpuści i pokryje nasiona (zaczną się wtedy zlepiać w grudki). Przełożyć na talerz do ostygnięcia. Cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć a kapustę poszatkować. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i po chwili kapustę. Posolić i smażyć, mieszając ok 2 minut. Następnie dodać posiekany rozmaryn, rodzynki i ocet. Gotować jeszcze minutę i zdjąć z ognia. Dodać około połowę pokruszonej fety, większość pestek słonecznika i wymieszać. Jeśli jest potrzeba można doprawić. Przed podaniem posypać resztą pestek, fetą i parmezanem.

2 komentarze:

  1. Przepis świetny. Nie umiem gotować, jednak gdy wszystko nie szło jak trzeba (kapustę na węgiel zjarana) i gdy udało się odzyskać to co dobre, to nadal dało się to zjeść ze smakiem. To się nazywa dopiero przepis, który po prostu wymiata.
    Ser feta i przyprawy muszą tam być. Dodatkowo dodałam pietruszkę (ożywiło sałatkę kolorystycznie) i zamiast octu była cytryna, która dodatkowo zaróżowiła mi kolor kapusty, efekt niesamowity. POLECAM

    OdpowiedzUsuń