sobota, 21 września 2013

Szpinakowe kopytka w sosie dyniowym

SZPINAKOWE KOPYTKA Z DYNIĄ

Źródło: http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_dania_glowne_przepis.html?cbr_id=7908

0,5 kg ugotowanych i przetartych ziemniaków
300 g mąki
pęczek dymki
0,5 kg rozmrożonego szpinaku w liściach
200 ml słodkiej śmietanki
400 g dyni
cytryna
20 g suszonych pomidorów
2 łyżki masła
jajko
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
oliwa
zioła i pomidorki koktajlowe do dekoracji

Dynię obrać i pociąć na niewielkie kawałki. Na dużej patelni zeszklić rozgnieciony czosnek z posiekaną dymką. Dodać dynię i smażyć kilka minut. Zalać wodą i dusić ok 10 minut, aż dynia zmięknie. Zmiksować, dodać pocięte w paseczki suszone pomidory oraz masło i podgrzać przez chwilę.

Szpinak pokroić dość drobno (nie używać rozdrobnionego!) i odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać do ziemniaków razem z jajkiem, solą, pieprzem i gałką. Dokładnie wymieszać. Na posypanej mąką desce wyrobić ciasto i uformować wałeczek. Następnie pokroić ciasto na  niewielkie kopytka. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Wymieszać z sosem dyniowym i podawać ozdobione paskami skórki cytrynowej, ćwiartkami pomidorków koktajlowych i pociętymi ziołami.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam połączenie szpinaku i dyni. Chętnie wypróbuję przepis na te kluseczki.
    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń