niedziela, 22 września 2013

Cukinie faszerowane mięsem

CUKINIE FASZEROWANE

Źródło: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,8312070,W_warzywnym_ogrodzie.html

8 małych cukinii
0, 5 pęczka pietruszki
1 ząbek czosnku
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
0,5 kg mięsa wołowego mielonego
2 jajka
2 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
oliwa
2 pomidory

Cukinie myjemy, przekrajamy wzdłuż i  wydrążamy nasiona. Pietruszkę i czosnek drobno siekamy, wrzucamy do miski. Dodajemy ziemniaki, a następnie rozgniatamy wszystko widelcem. Dodajemy jajka, mięso i ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i nadziewamy nimi cukinie. Pomidora kroimy w cieniutkie plasterki. Dno naczynia do zapiekania smarujemy oliwą, układamy warstwę lub dwie pomidorów a na nic cukinie. Skrapiamy oliwą i zapiekamy ok 30 minut w 180 stopniach.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz