czwartek, 12 września 2013

Placuszki z cukinii

Cukinia jest niewdzięcznym materiałem na placki. Po starciu puszcza ogromne ilości wody i bardzo ciężko nadać jej konsystencję nadającą się do dalszej obróbki. Z drugiej strony jeśli już przebrniemy przez męczący proces suszenia efekt smakowy jest wart zachodu.

PLACUSZKI Z CUKINII

Źródło: newsletter Ugotuj.to ( z moimi dodatkami oznaczonymi jako ew. składniki)

duża cukinia
1 jajko
łyżka bułki tartej
50 g fety
1 cebula
1 łyżka koperku
2 łyżki pietruszki
ew. inne zioła
ew. śmietana
ew. mąka(do zagęszczenia)
sól i pieprz
olej

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i przekładamy do durszlaka aby odciekła. Zostawiamy na minimum 30 minut. W tym czasie ścieramy na tarce cebulę i również odstawiamy do odsączenia. Cukinię płuczemy wodą, dokładnie odciskamy i suszymy na ręczniku kuchennym (a nawet kilku), aż będzie całkiem sucha ( i tak puści jeszcze sok). Mieszamy wszystkie składniki i w miarę potrzeby zagęszczamy mąką. Formujemy małe kulki (czubata łyżeczka ciasta) i delikatnie spłaszczone układamy na dobrze rozgrzanej patelni. Na średnim ogniu smażymy placuszki aż będą rumiane z obu stron.

Można podawać z sosem czosnkowym (jogurt+czosnek) lub tzaziki.

1 komentarz:

  1. Osobiście przeważnie najchętniej lubię robić w kuchni praktycznie wszystko co jest z mąki. Od kiedy sięgam pamięcią u mnie rodzinie zawsze robiło się potrawy z mąki i tak naprawdę na tym zarówno się wychowałam. Aktualnie z miłą chęcią biorę przepisy z https://basiazsercem.pl/ gdzie oczywiście mąka stanowi główny składnik. W takiej sytuacji mogę smażyć lub piec co mi tylko przyjdzie do głowy i na co akurat mam ochotę.

    OdpowiedzUsuń