wtorek, 15 marca 2011

Soczewica po indyjsku

INDYJSKA POTRAWKA Z SOCZEWICY

1/2 szklanki soczewicy w dwóch rodzajach
1 cebula
1 pomidor
2 zielone papryczki chilli
2-3 cm imbiru
3 ząbki czosnku
mała marchewka
sól
szczypta kurkumy
1 szklanka posieknych liści szpinaku
1/4 szklanki zielonego groszku
1/2 łyżeczki nasion gorczycy
1/2 łyżeczki nasion kuminu


Ugotować soczewicę z kurkumą, w oddzielnym garnku pokrojoną marchewkę z groszkiem. Następnie na suchej patelni należy uprażyć gorczycę i kumin. Dodać posiekane cebulę, czosnek, imbir i chilli. Poddusić przez chwilę, dodać pokrojonego pomidora. Po około 2 minutach dodać soczewicę, szpinak oraz groszek z marchewką. W razie potrzeby dodać trochę wody. Posolić i gotować 5 minut, aż szpinak będzie miękki.



Przepis pochodzi stąd: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Potrawka_z_soczewicy_po_indyjsku,,38436926,9495.html

6 komentarzy:

  1. Toż to dhal! Robiłam wczoraj i będzie u mnie jutro na blogu :) Lubię takie blogowe telepatie :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę się w końcu zabrać za dania kuchni indyjskiej. To danie mnie tylko w tym utwierdza, wygląda bardzo smacznie.
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale się prezentuje to danie - piękne kolory.

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś, co ma w nazwie soczewicę i Indie musi być pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności!
    zjadłabym takie danie na obiad:)

    OdpowiedzUsuń