poniedziałek, 11 czerwca 2012

Tarta z porami i botwinką

TARTA Z PORAMI I BOTWINKĄ

250g ciasta francuskiego
3 łyżki masła
2 duże pory
1 łyżeczka tymianku
1 pęczek botwiny
szklanka gęstej śmietany 36%
3 jajka
2 żółtka
1 Łyżeczka soli
0,25 łyżeczki pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
oliwa

Naczynie na tartę natłuszczamy oliwą i wykładamy warstwą ciasta francuskiego. Odstawiamy do lodówki. Pory myjemy, odcinamy ciemnozielone liście i resztę kroimy w talarki. Oryginalnie przepis wymagał użycia tylko białych części, więc potrzebne były 3 pory. Ja użyłam białych i jasno zielonych części i dwa pory wystarczyły w zupełności. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pora i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy aż por zmięknie (można podlać lekko wodą-ale trzeba będzie ją później odparować). Dodajemy drobno posiekane liście i łodyżki botwinki i dusimy jeszcze dwie minuty. Studzimy. W misce mieszamy śmietanę, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dodajemy przestudzone pory i mieszamy. Wlewamy masę do naczynia wyłożonego ciastem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni. Pieczemy 15 minut, zmniejszamy temperaturę do 175 i pieczemy kolejne 15 minut. Przed podaniem trzeba lekko przestudzić tartę.


Przepis pochodzi z newslettera Ugotuj.to

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz