piątek, 10 lutego 2012

Zupa ogórkowa- ale inna

Przepis ten pojawił się w okolicach świąt Wielkanocnych i po wypróbowaniu powiem szczerze może zastąpić żurek jeżeli ktoś się odważy:) A dla mniej odważnych pyszna wiosenna zupa.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW


4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 ogórek
1 listek laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
2 szklanki bulionu warzywnego
1-2 łyżki tartego chrzanu
1-2 łyżki kwaśniej śmietany
sól
pieprz bialy
4 ugotowane na twardo jajka
kilka rzodkiewek
2 łyżki posiekanego koperku

Czosnek kroimy w plasterki i smażymy chwilę na oliwie. Dodajemy startego ogórka, listek, ziele i bulion. Gdy zupa się zagotuje, dodajemy śmietanę wymieszaną z chrzanem i znów zagotowujemy. Do miseczek wkładamy ćwiartki jajek i rzodkiewek, wlewamy zupę i posypujemy koperkiem.

Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia (niestety mam tylko pojedyncze kartki więc nie wiem, który to numer)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz