czwartek, 27 października 2011

Muffiny z serem ricotta i dynią

Przez dłuższy czas nie było mnie na blogu, bo zajęta byłam pisaniem innych rzeczy (praca dyplomowa i takie tam...). Zebrało się więc kilka przepisów już wypróbowanych i uwiecznionych.
Oto jeden z nich. Muffinki z dynią brzmią jak danie mocno sezonowe, ale tak na prawdę można je zrobić cały rok, bo to tylko dynia konserwowa.

MUFFINKI Z DYNIĄ
150 g dyni konserwowej krojonej
150 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
0,5 szklanki cukru
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki serka ricotta
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki oleju

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cynamon, cukier i kawałki dyni odsączone z zalewy a nastepnie wymieszać. Jajko, mleko, ser, olej i ekstrakt waniliowy wymieszać, dodać do miski z mąką. Wymieszać (pozostaną grudki). Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.




Przepis pochodzi stąd: http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,9697472,Muffiny_z_serem_ricotta_i_dynia_,,ga,,8.html

1 komentarz:

  1. dynia + ricotta, ciekawe połączenie. Podoba mi się :)
    ja też ostatnio eksperymentuję z dynią. Jeśli masz ochotę na dyniowe placuszki -zapraszam na mój blog ;)

    OdpowiedzUsuń