środa, 16 lutego 2011

Aloo Saag (ziemniaki ze szpinakiem)

Po długiej przerwie powracam znów z indyjskim przepisem.

ALOO SAAG

450 g szpinaku
cebula
2  ząbki czosnku
około 2,5 cm kawałek imbiru
675 g ziemniaków
łyżeczka chilli
łyżeczka soli
1 łyżka oleju
łyżeczka nasion czarnej gorczycy
woda (około 150 ml)

Szpinak oczyścić z łodyżek, umyć i włożyć do garnka. Zalać wrzątkiem i na 3-4 minuty pozostawić w ten sposób. Dodać cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, przeciśnięty czosnek i drobno posiekany imbir.  Smażyć około 5 minut. Szpinak odcedzić i odsączyć (zachować sos). Ziemniaki pokroić w kostkę (około 2 cm), wrzucić do garnka, zalać sosem ze szpinaku i wodą, dodać chilli i sól. Dusić około 8 minut. Dodać szpinak i dusić pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. W oddzielnym garnku o grubym dnie  na rozgrzanym oleju prażyć gorczycę około 2 minut. Dodać do dania. Podawać na gorąco.



Przepis pochodzi z: "Kuchnie Świata- Indie, Tajlandia, Indonezja" (dodatek do Gazety Wyborczej)

4 komentarze:

  1. Do tej pory jak szpinak to tylko czosnek mi się nasuwał na myśl...a tutaj imbir, ziemniaki...ciekawe połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. pierwszy raz się spotykam z takim połączeniem, niby banalane, a jednak;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam na Chorwacji zajadałam się takim szpinakiem z ziemniakami

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również z Chorwacji pamiętam ale właśnie dziś zrobiłem, co prawda bez imbiru ale za to na oliwie swojskiej przywiezionej z owej Chorwacji. Wyszło pycha. POLECAM

    OdpowiedzUsuń